Er zijn vele manieren waarop je kan kiezen welke 3D printer voor jou geschikt is. Eén van die manieren is het bekijken welk type filament je kan gebruiken. Dit is namelijk één van de belangrijkste factoren die je hierin meeweegt. Juist ook omdat dit een groot effect op de uitwerking van je prints heeft. Het is zeker aan te raden om daarom dus eerst wat kennis hierover op te doen. Aan de hand van die kennis wordt het flink gemakkelijker om de juiste printer te vinden. Daarmee kan je doen wat jij wil doen als gebruiker.

Werken met een heated bed
Een goede manier om te kijken wat er mogelijk is, is door te bekijken of de printer met een heated bed werkt of niet. Wanneer dit het geval is, dan weet je alvast één ding zeker. Het is voor deze printers vaak zo dat er dan gewerkt wordt met filament dat op PLA gebaseerd is. Er zijn een flink aantal soorten fills die je kunt gebruiken om die reden. Omdat dit ook nog eens van de meest populaire materialen is, is het ook mogelijk om er alle kanten mee op te gaan. Het is heel flexibel bruikbaar.

Materialen door elkaar gebruiken
Bij de nieuwere varianten van de 3D printer is een interessante innovatie te zien. Het is steeds vaker zo dat het ook mogelijk is om verschillende soorten filament door elkaar te gebruiken. Je maakt dan een ontwerp dat bijvoorbeeld deels uit PLA en deels uit ABS bestaat. Zonder dat dit problemen tijdens het printproces hoeft op te leveren. De mogelijkheden op dit vlak gaan in de komende periode nog veel verder uitgediept worden. Zo wordt het nog beter mogelijk om letterlijk alles te maken wat je voor ogen hebt. Het is goed om dit in de gaten te houden.

Passend binnen een budget
Naast de flexibele mogelijkheden met het filament speelt natuurlijk ook nog iets anders een hele grote rol. Het is ook belangrijk dat de 3D printer waar je je oog op hebt laten vallen past binnen je budget. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je kijkt of je de printer zelf op kunt bouwen. Dit is vaak net wat goedkoper dan een kant-en-klaar model. Al kan het juist ook zo zijn dat je er het budget voor hebt om in één keer alles goed te laten verzorgen. Vaak is het al met een klein bedrag mogelijk om alles goed te verzorgen.